Ενημερωθείτε για κοινά θέματα!

Γραπτό περιεχόμενο και πόροι για την ευαισθητοποίηση/ενημέρωση σχετικά με τα γεγονότα και τα ζητήματα που αφορούν διάφορους τύπους βίας στην Ελλάδα

ΚΥΛΉΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Η σελίδα αυτή είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και την παροχή πληροφοριών σε όσους πλήττονται από τη βία λόγω φύλου. Η σελίδα αυτή περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες μορφές βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης, της ενδοοικογενειακής βίας, της ψυχολογικής βίας, της λεκτικής βίας, της σωματικής βίας και της βίας στο χώρο εργασίας. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή χώρο για όσους επιθυμούν να ενημερωθούν σχετικά με αυτά τα σημαντικά θέματα.

Τι είναι η έμφυλη βία;

Η βία λόγω φύλου αναφέρεται σε επιβλαβείς πράξεις που απευθύνονται σε ένα άτομο με βάση το φύλο του. Έχει τις ρίζες της στην ανισότητα των φύλων, στην κατάχρηση εξουσίας και σε επιβλαβείς (πολιτισμικούς) κανόνες.

Η έμφυλη βία μπορεί να περιλαμβάνει σεξουαλική, σωματική, ψυχική και κοινωνικοοικονομική βλάβη που προκαλείται δημόσια ή ιδιωτικά. Περιλαμβάνει επίσης απειλές βίας, εξαναγκασμό και χειραγώγηση. Μπορεί να λάβει πολλές μορφές, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική βία, ο παιδικός γάμος, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τα λεγόμενα "εγκλήματα τιμής".

Ενώ η βία λόγω φύλου μπορεί να απευθύνεται σε όλα τα δυαδικά και μη δυαδικά φύλα, οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμάται ότι μία στις τρεις γυναίκες θα βιώσει σεξουαλική ή σωματική βία κατά τη διάρκεια της ζωής της, μία στις δύο γυναίκες έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση, μία στις είκοσι γυναίκες έχει υποστεί βιασμό και μία στις 5 γυναίκες έχει υποστεί παρενόχληση.

Πηγές: UNHCR, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων

Βία λόγω φύλου στην Ελλάδα

Δυστυχώς, η έμφυλη βία αποτελεί επίσης πρόβλημα στην Ελλάδα. Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία και δεδομένα σχετικά με το φαινόμενο στη χώρα αυτή. Έχετε υπόψη σας: Όπως συμβαίνει με κάθε είδους δεδομένα, τα στατιστικά στοιχεία που βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται μέσω μέτρων αναφοράς, είναι δυστυχώς περιορισμένα - ειδικά τα δεδομένα που αφορούν τη σεξουαλική βία και τη βία μεταξύ συντρόφων, καθώς τα θύματα συχνά ντρέπονται να μοιραστούν τι τους έχει συμβεί. Έτσι, κάθε φορά που βλέπετε εκθέσεις ή νέα δεδομένα που δημοσιεύονται σχετικά με τη ΒΚΠ, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε ευγνώμονες που υπάρχουν αριθμοί από επίσημες και κρατικές πηγές, καθώς μας δίνουν τουλάχιστον μια εκτίμηση για το μέγεθος του προβλήματος.

Σύμφωνα με έρευνα, το 65%- 85% των γυναικών στην Ελλάδα βιώνουν σεξουαλική παρενόχληση.

Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι ότι το 90% των θυμάτων δεν εμπιστεύονται το ελληνικό νομικό σύστημα και δεν καταγγέλλουν ποτέ τις επιθέσεις τους.

Από τις επίσημα αναφερόμενες καταγγελίες στην αστυνομία και τις κρατικές υπηρεσίες, οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας τετραπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια των ετών πανδημίας 2020-2021 στην Ελλάδα. Δυστυχώς, 12 γυναίκες έχασαν ακόμη και τη ζωή τους από τα χέρια του συντρόφου τους το 2021.

Εάν κινδυνεύετε εσείς ή κάποιος άλλος, φροντίστε να καλέσετε την Ελληνική Αστυνομία μέσω του 100 ή το τηλέφωνο του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την ενδοοικογενειακή βία 15900.

Πηγές

  • CNN: 65% των γυναικών είναι θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης
  • The Guardian: Εν μέσω κύματος ενδοοικογενειακής βίας: Έλληνας υπουργός καλεί τα θύματα να "μιλήσουν
  • Ελληνική Αστυνομία
  • Pro Rata Έρευνα

Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση;

Σεξουαλική κακοποίηση ή σεξουαλική βία είναι κάθε σεξουαλική πράξη ή απόπειρα σεξουαλικής πράξης με βία ή εξαναγκασμό, πράξεις εμπορίας ανθρώπων ή πράξεις που στρέφονται κατά της σεξουαλικότητας ενός ατόμου χωρίς τη συγκατάθεσή του. Οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια στερεί από κάθε άτομο το ατομικό δικαίωμα σεξουαλικής αυτοδιάθεσης και συνιστά κατάχρηση δικαιώματος και εξουσίας. Εάν έχετε βιώσει σεξουαλική επίθεση, σεξουαλική κακοποίηση ή βιασμό, παρακαλούμε κλείστε μια συνάντηση με τους ψυχολόγους και τους δικηγόρους μας, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις επιλογές σας.

Τι είναι η σεξουαλική παρενόχληση;

Κάθε μορφή παρενόχλησης είναι συνήθως εξευτελιστική και απειλεί τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα ενός ατόμου. Σεξουαλική παρενόχληση είναι κάθε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής, μη λεκτικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικής φύσης με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, ιδίως όταν δημιουργείται εκφοβιστικό, εχθρικό, εξευτελιστικό, ταπεινωτικό ή προσβλητικό περιβάλλον. Η σεξουαλική παρενόχληση περιλαμβάνει λεκτικές και μη λεκτικές ενδείξεις καθώς και σωματική επαφή.

Τα λεκτικά παραδείγματα σεξουαλικής παρενόχλησης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • να κάνει σεξουαλικά σχόλια για το σώμα ενός ατόμου ή για μια κατάσταση στην οποία εμπλέκεται το άτομο,
  • ρωτώντας για σεξουαλικές φαντασιώσεις, προτιμήσεις ή ιστορικό,
  • να κάνετε προσωπικές ερωτήσεις για την κοινωνική ή σεξουαλική ζωή κάποιου,
  • σεξουαλικά σχόλια για τα ρούχα, την ανατομία ή την εμφάνιση ενός ατόμου,
  • να προσπαθείτε επανειλημμένα να βγείτε ραντεβού με ένα άτομο που δεν ενδιαφέρεται,
  • να λέει ψέματα ή να διαδίδει φήμες για τη σεξουαλική ζωή ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις ενός ατόμου

Η μη λεκτική παρενόχληση περιλαμβάνει:

  • κοιτάζοντας ένα άτομο από πάνω προς τα κάτω ("μάτια ασανσέρ"),
  • να ακολουθεί ή να παρακολουθεί κάποιον,
  • με τη χρήση σεξουαλικά υποβλητικών εικόνων,
  • σεξουαλικές χειρονομίες με τα χέρια ή με κινήσεις του σώματος,
  • χρησιμοποιώντας εκφράσεις του προσώπου, όπως κλείσιμο του ματιού, φιλιά ή γλείψιμο των χειλιών

Οι περιπτώσεις σωματικής παρενόχλησης περιλαμβάνουν:

  • κάνοντας σε κάποιον μασάζ στο λαιμό ή στους ώμους,
  • το άγγιγμα των ρούχων, των μαλλιών ή του σώματος ενός άλλου ατόμου, το αγκάλιασμα, το φιλί, το χάιδεμα, το άγγιγμα ή το τρίψιμο του εαυτού σας σεξουαλικά πάνω σε ένα άλλο άτομο.

Η βασική αρχή για την κατανόηση της παρενόχλησης είναι ότι οποιαδήποτε προσέγγιση είναι ανεπιθύμητη και χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου ατόμου. Ένα άτομο μπορεί να καλωσορίζει και να αποδέχεται ένα σεξιστικό σχόλιο ή ένα σχόλιο για το σώμα του, αλλά αυτό πιθανόν να εξαρτάται από τη συγκεκριμένη κατάσταση και τις περιστάσεις. Ωστόσο, ακόμη και αν κάποιος αποδέχεται - ή καλωσορίζει - τη συμπεριφορά, ή τουλάχιστον δεν αντιτίθεται λεκτικά ή δεν φωνάζει τη συμπεριφορά, μπορεί να εξακολουθεί να είναι εξευτελιστική και ταπεινωτική.

Πώς ξέρουμε αν ένα άτομο αποδέχεται τη συμπεριφορά; Εάν το άτομο δεν συμμετέχει ενεργά, δεν επιβεβαιώνει ή δεν αντιδρά θετικά σε μια σεξουαλική παρατήρηση/πράξη, θα πρέπει να περιμένουμε ότι το άτομο διαφωνεί με τη συμπεριφορά. Το πιο σημαντικό είναι ότι συχνά η αποδοχή της παρενόχλησης δεν είναι πραγματικά εθελοντική, αλλά μάλλον αποτέλεσμα συχνά αόρατης πίεσης, σχέσεων εξουσίας μέσα στην κατάσταση ή εξάρτησης από τον παρενοχλούντα. Για παράδειγμα: ένας εργαζόμενος που παρενοχλείται από τον προϊστάμενό του, αλλά φοβάται για τη θέση εργασίας του, αν καταγγείλει το περιστατικό. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι ένας δάσκαλος ή καθηγητής που παρενοχλεί μια φοιτήτρια, η οποία χρειάζεται καλούς βαθμούς για να περάσει τις εξετάσεις και επομένως αισθάνεται ότι πρέπει να δεχτεί την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Όλες οι περιπτώσεις που παραμένουν αδήλωτες ή δεν αντιμετωπίζονται, συχνά οφείλονται σε ένα συνδυασμό φόβου να χάσουν κάτι σημαντικό (μια δουλειά, μια εξέταση, μια κοινωνική θέση, μια φιλία κ.λπ.).

Διαβάστε περισσότερα για τη σεξουαλική παρενόχληση και τι πρέπει να κάνετε εδώ.

Τι είναι η ενδοοικογενειακή βία;

Η ενδοοικογενειακή βία είναι η πιο σύνθετη μορφή κακοποίησης, καθώς συνδυάζει πολλές μορφές και είναι συνήθως δύσκολο να εντοπιστεί εξωτερικά. Η ενδοοικογενειακή βία αποσκοπεί στην άσκηση πλήρους ελέγχου από τον δράστη στην ακεραιότητα των θυμάτων, στο σώμα και στη ζωή τους. Όπως υποδηλώνει ο όρος, συμβαίνει στο οικογενειακό πλαίσιο, είτε με έναν σύντροφο, είτε μέσα στην οικογένεια, με γονείς που δρουν καταχρηστικά προς τα παιδιά τους.

Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση θεωρείται συχνά σαν μια καθοδική σπείρα, ένας φαύλος κύκλος, και καθώς στοχεύει στην αυτοεκτίμηση του θύματος. Η ενδοοικογενειακή βία ξεκινά συνήθως με ψυχολογική κακοποίηση και στη συνέχεια αρχίζει σιγά-σιγά να επηρεάζει τη σωματική ακεραιότητα του θύματος. Με κάθε νέα σωματική επίθεση και από τη στιγμή που ο δράστης αναλαμβάνει επίσης τον έλεγχο των κοινωνικοοικονομικών πτυχών της ζωής του θύματος, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τα θύματα να εγκαταλείψουν τη σχέση με τον σύντροφό τους ή το οικογενειακό πλαίσιο. Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά συμβαίνει επαναλαμβανόμενα, και καθώς συνήθως βασίζεται στη συναισθηματική και (όχι τουλάχιστον) σωματική ή/και οικονομική εξάρτηση του θύματος, συμβαίνει να παραμένει απαρατήρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα για τους ξένους - και λόγω ενός σύνθετου συνδυασμού ντροπής, εξάρτησης και ενοχής, όλο και πιο δύσκολο για το θύμα να εγκαταλείψει αυτή την κατάσταση. Αυτή η μορφή κακοποίησης μπορεί επομένως να οδηγήσει σε σοβαρή σωματική και ψυχική ταλαιπωρία, τραυματισμούς, ακόμη και - τραγικά - στο θάνατο.

Εάν αισθάνεστε ότι μπορεί να βιώνετε ενδοοικογενειακή κακοποίηση ή γνωρίζετε κάποιον που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, παρακαλείστε να κλείσετε μια συνάντηση με τους ψυχολόγους και τους δικηγόρους μας, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις επιλογές σας.

Κάντε το τεστ: Είμαι θύμα ενδοοικογενειακής κακοποίησης;

  • Φοβάστε για τη σωματική σας ακεραιότητα και τη ζωή σας ή τη ζωή των παιδιών σας;
  • Αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας δεν σας αγαπά και δεν σας σέβεται;
  • Αισθάνεστε ότι χάνετε την αξιοπρέπειά σας;
  • Φοβάστε κάθε φορά που έρχεστε σε σύγκρουση με τον σύντροφό σας;
  • Φοβάστε ότι η εγκατάλειψη του συντρόφου σας θα θέσει σε κίνδυνο τη δική σας ζωή και τη ζωή των παιδιών σας;
  • Είστε απομονωμένοι από το κοινωνικό σας περιβάλλον εξαιτίας του συντρόφου σας;
  • Έχετε δει τον εαυτό σας να ακυρώνει ραντεβού ή συναντήσεις με φίλους εξαιτίας της πίεσης του συντρόφου σας ή προβλημάτων στο σπίτι;
  • Αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας σας αντιμετωπίζει με περιφρόνηση και προσβολές;
  • Πιστεύετε ότι ο σύντροφός σας σας στερεί τις ελευθερίες σας;
  • Ο σύντροφός σας έχει γίνει σωματικά βίαιος απέναντί σας;

Εάν απαντήσατε σε μία ή περισσότερες ερωτήσεις με ναι, παρακαλούμε κλείστε μια συνάντηση με τους ψυχολόγους και τους δικηγόρους μας, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις επιλογές σας.

Εάν κινδυνεύετε άμεσα, καλέστε το 100 (Ελληνική Αστυνομία).

Τι είναι η ψυχολογική βία;

Αυτή είναι η μορφή βίας με την οποία ξεκινά πολύ συχνά το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Η ψυχολογική κακοποίηση περιλαμβάνει τις βρισιές, τις προσβολές (λεκτική βία), τον εξευτελισμό και τους υπαινιγμούς που πλήττουν την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα ενός ατόμου. Ο δράστης συχνά χρησιμοποιεί απειλές και εκφοβισμό ως μέσο άσκησης ελέγχου και συχνά δημιουργεί σκηνές ζήλιας. Συχνά, επίσης, ασκεί συστηματικό έλεγχο στην κοινωνική ζωή του θύματος με σκοπό την απομόνωσή του, για παράδειγμα: ελέγχει τακτικά το τηλέφωνο του θύματος, διπλοτσεκάρει με ποιον βρίσκεται, αν δεν είναι μαζί του, δεν αφήνει το θύμα να βγει μόνο του, μιλάει άσχημα για τους φίλους του και τις κοινωνικές του δραστηριότητες.

Κοινωνικοοικονομική βία σημαίνει οικονομική στέρηση και χειραγώγηση του άλλου ατόμου μέσω χρημάτων ή άλλων υλικών αγαθών, π.χ. έλεγχος των οικονομικών του άλλου με τρόπο κυριαρχικό και εξευτελιστικό, απαγόρευση πρόσβασης σε κοινό ή κοινό εισόδημα ή χρήση χρημάτων για εκβιασμό του άλλου. Περιλαμβάνει επίσης τη στέρηση του δικαιώματος του άλλου για οικονομική αυτονομία - για παράδειγμα, να μην επιτρέπεται στον άλλο να εργάζεται ή να στερείται σκόπιμα την οικονομική υποστήριξη του άλλου. Η κοινωνικοοικονομική βία συμβαίνει συχνότερα σε περιπτώσεις όπου ο ένας σύντροφος ή γονέας δεν εργάζεται, αλλά αναλαμβάνει πλήρως τη φροντίδα του νοικοκυριού ή/και την ανατροφή των παιδιών. Από οικονομική άποψη, αυτό θέτει τον συντηρητή σε θέση ισχύος που μπορεί εύκολα να κακοποιηθεί και αναγκάζει τον εξαρτημένο σύντροφο να αρχίσει να εκλιπαρεί για οικονομική στήριξη.

Τι είναι η λεκτική βία;

Η λεκτική βία ή λεκτική κακοποίηση περιλαμβάνει ένα σχετικά ευρύ φάσμα συμπεριφορών, όπως εκφοβισμό, κατηγορίες, σαμποτάζ, λεκτικές απειλές ή υπερβολική κριτική. Μπορεί να συμβεί στην πραγματική ζωή αλλά και στο διαδίκτυο. Η λεκτική κακοποίηση δεν περιορίζεται στο οικογενειακό πλαίσιο. Όλο και περισσότερο, η ρητορική μίσους και η λεκτική κακοποίηση συμβαίνουν στο διαδίκτυο. Όλες οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναπτύξει μηχανισμούς αναφοράς για την προστασία των προσώπων που αποτελούν στόχο. Εάν βιώνετε ρητορική μίσους σε εικονικό πλαίσιο, αναφέρετε το άτομο στην αντίστοιχη πλατφόρμα.

Αναφορά κακοποίησης στο Facebook

Αναφορά κακοποίησης στο Twitter

Αναφορά κακοποίησης στο Instagram

Τι είναι η σωματική βία;

Ως σωματική βία ορίζεται κάθε βίαιη πράξη με σκοπό την πρόκληση πόνου ή τραυματισμού. Κυμαίνεται από τη βίαιη απώθηση, το χαστούκι με τα χέρια, το σπρώξιμο και το τράβηγμα των άκρων ή του σώματος του άλλου, το σφίξιμο του λαιμού, μέχρι τις επιθέσεις και τα χτυπήματα με αντικείμενα ή όπλα, με αποκορύφωμα την απόπειρα δολοφονίας. Η σωματική βία συμβαίνει συχνά στις στενές συντροφικές σχέσεις και αποτελεί ένα σταθερό στοιχείο της ενδοοικογενειακής κακοποίησης, αλλά συμβαίνει και εκτός οικογενειακού πλαισίου.

Εάν βιώνετε ή γίνεστε μάρτυρες σωματικής βίας στο δημόσιο, εργασιακό ή εκπαιδευτικό περιβάλλον, παρακαλείστε να το αναφέρετε αμέσως στις αρμόδιες αρχές. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να το αναφέρετε, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

Κάνοντας κλικ στην επιλογή "Αποδοχή όλων των cookies", συμφωνείτε με την αποθήκευση cookies στη συσκευή σας για να βελτιώσετε την πλοήγηση στον ιστότοπο, να αναλύσετε τη χρήση του ιστότοπου και να βοηθήσετε στις προσπάθειες μάρκετινγκ. Δείτε την Πολιτική Απορρήτου μας για περισσότερες πληροφορίες.
EN
GR