Ψυχολογική

Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τα θύματα να εγκαταλείψουν μια κακοποιητική σχέση;

Ως ξένοι, συγγενείς και φίλοι αυτές οι καταστάσεις είναι αρκετά απογοητευτικές. Πιθανότατα βιώνετε ένα μείγμα συναισθημάτων να φοβάστε για τον φίλο / συγγενή σας, αλλά και να σοκάρεστε για την αδυναμία τους και ίσως ακόμη και να θυμώνετε που σας λένε ψέματα. Διαβάστε παρακάτω για να κατανοήσετε το πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται το άτομο που σας ενδιαφέρει. 

Δημοσιεύθηκε στις:
19 Αυγούστου 2022

Υποψιάζεστε ότι κάποιος κοντινός σας άνθρωπος έχει προσβληθεί; Μήπως είστε ακόμη και σίγουροι; Αλλά αισθάνεστε ανίσχυροι επειδή δεν ανοίγεται και δεν αφήνει τον/την σύντροφό του/της; Έχουν αρχίσει να σας λένε ψέματα; Οι δικαιολογίες, η ακύρωση συναντήσεων, η επίδειξη αγχωτικής συμπεριφοράς σε καθημερινές καταστάσεις είναι σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης.

Ως ξένοι, συγγενείς και φίλοι αυτές οι καταστάσεις είναι αρκετά απογοητευτικές. Πιθανότατα βιώνετε ένα μείγμα συναισθημάτων να φοβάστε για τον φίλο / συγγενή σας, αλλά και να σοκάρεστε για την αδυναμία τους και ίσως ακόμη και να θυμώνετε που σας λένε ψέματα. Διαβάστε παρακάτω για να κατανοήσετε το πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται το άτομο που σας ενδιαφέρει. 

Το σπιράλ της βίας

 

Ψυχολογική κακοποίηση, χειραγώγηση ή αλλιώς "mindf*ck" 

Μια σχέση δεν αλλάζει πάντα από τη μια μέρα στην άλλη. Συχνά πρόκειται για ένα σπιράλ βίας που συσσωρεύεται σιγά σιγά και στη συνέχεια επαναλαμβάνεται.

Συχνά ξεκινά με μικρά πράγματα και ψυχολογική βία που δημιουργούν μια τεταμένη ατμόσφαιρα. Συνήθως το επηρεαζόμενο άτομο αισθάνεται υπεύθυνο για την ένταση, καθώς το άτομο που κακοποιεί καθιστά το κακοποιημένο άτομο υπεύθυνο για τη συμπεριφορά του. Για παράδειγμα, "η συμπεριφορά σου με έκανε να σε απατήσω" ή "θα ήμουν πιο καλός μαζί σου αν ήσουν καλός μαζί μου και έκανες περισσότερα από τα πράγματα που θέλω να κάνεις". Άλλες περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τη γελοιοποίηση ή την έλλειψη σεβασμού του ατόμου για απλές συμπεριφορές και καθημερινές εργασίες, για παράδειγμα "Αυτό είναι πραγματικά το φαγητό που μαγείρεψες; Έχει απαίσια γεύση. Αυτό είναι το φαγητό που με βάζεις να τρώω; Δεν μπορείς καν να μαγειρέψεις!". Αυτού του είδους η επιθετικότητα έχει στόχο να υπονομεύσει την αυτοεκτίμηση και να μειώσει την αυτοπεποίθηση του θύματος. 

Και έτσι αυξάνεται η ένταση μέχρι να υπάρξει ένα πρώτο ξέσπασμα σωματικής βίας.

Μετά το πρώτο περιστατικό σωματικής βίας 

Μετά την πρώτη επίθεση, συνήθως επικρατεί σοκ. Αυτό είναι το πιο κρίσιμο περιστατικό, όπου το σπιράλ της βίας μπορεί ακόμα να σταματήσει με τη μικρότερη δυνατή ζημιά. Συχνά είναι η πρώτη (και μοναδική) φορά που κάποια θύματα καταφέρνουν να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους ή άλλους, όπως τα παιδιά τους, και να ανοιχτούν σε φίλους και συγγενείς. Συχνά όμως μόνο προσωρινά, επειδή ...

Μεταμέλεια και υποσχέσεις

Συνήθως, ο δράστης δείχνει μεταμέλεια μετά από μια επίθεση και επιδιώκει τη συμφιλίωση. Συχνά υπάρχουν αγαπημένες συγγνώμες ή υποσχέσεις. Ακούγονται φράσεις όπως "αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ" ή "αυτό ήταν μια εξαίρεση". Άλλοι λένε "μισώ τον εαυτό μου τόσο πολύ, που δεν ξέρω πώς μπόρεσα να σου το κάνω αυτό". Μερικές φορές, οι δράστες φέρνουν δώρα και λούζουν το θύμα με χειρονομίες συγγνώμης και υποτιθέμενης αγάπης. 

Αυτό δίνει σε πολλά θύματα ελπίδα και τα οδηγεί να δώσουν στη σχέση τους μια νέα ευκαιρία. Οι δράστες συχνά υπόσχονται επίσης αλλαγή και βελτίωση. "Δεν θα ξανασυμβεί ποτέ, το υπόσχομαι". Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα από τα θύματα παραλείπουν να εγκαταλείψουν τη σχέση σε αυτό το σημείο, όπου είναι ακόμα το πιο εύκολο.

Φάση του μήνα του μέλιτος 

Αν οι υποσχέσεις και οι συγγνώμες είναι πειστικές (που συνήθως είναι), ακολουθεί η φάση της συμφιλίωσης με αγάπη, που ονομάζεται επίσης "φάση του μέλιτος". Γιατί οι συγγνώμες είναι τόσο πειστικές θα αναρωτηθείτε; Λοιπόν, σκεφτείτε μια στιγμή όπου σας συνέβη κάτι πολύ κακό και είστε σε κατάσταση σοκ. Ενώ βρίσκεστε σε κατάσταση σοκ, τι είναι αυτό που πραγματικά θέλετε; Οι περισσότεροι από εμάς θέλουν να διαγράψουν ή να ακυρώσουν την εμπειρία, ώστε να μην χρειαστεί να υπομείνουν τον πόνο που έρχεται μετά το σοκ. Ένα θύμα που μόλις βίωσε μια βίαιη επίθεση βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Το μόνο που θέλει είναι να κάνει αυτό το περιστατικό να "μη συμβεί". Οι συγγνώμες και οι υποσχέσεις εξυπηρετούν ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Παρέχουν την υποτιθέμενη ανακούφιση που λαχταρά ο ψυχισμός μας αυτή τη στιγμή. 

Και κάπως έτσι μετά από μια σύντομη φάση του μέλιτος, όταν ο δράστης αισθάνεται ότι ο κακοποιημένος σύντροφος έχει επιστρέψει στην εξάρτησή του, η καθημερινότητα επιστρέφει και ίσως ο δράστης αρχίζει να δικαιολογεί το περιστατικό ή να το υποβαθμίζει. Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης ψυχολογικής χειραγώγησης. 

Νέα ένταση

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, το σπιράλ της βίας επαναλαμβάνεται. Η διάθεση γίνεται και πάλι πιο τεταμένη, με περιστατικά χειραγώγησης και ψυχολογικής κακοποίησης που αντιμετωπίζονται και επιτυγχάνουν να μειώσουν την αυτοεκτίμηση του θύματος, μέχρι να κλιμακωθεί και πάλι σε βία. 

Εδώ το σπιράλ συνήθως συνεχίζεται, αφού μετά το αρχικό σοκ και ενδεχομένως τις προστατευτικές ενέργειες του θύματος, υπάρχουν προσφορές αγάπης για συμφιλίωση από τον δράστη. Όσο πιο συχνά συμβαίνει αυτό, τόσο χαμηλότερη είναι η αυτοεκτίμηση του θύματος σε αυτό το σημείο και τόσο πιο βαθιά η σπείρα. 

Το πόσο θα συνεχιστεί η σπείρα εξαρτάται από το θύμα. Εάν εσείς ή κάποιος από το περιβάλλον σας έχει επηρεαστεί, ζητήστε βοήθεια. Επικοινωνήστε με τους ειδικούς μας κλείνοντας μια συνάντηση με τους ψυχολόγους και τους δικηγόρους μας, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις επιλογές σας. 

→ οδηγεί σε κράτηση συνάντησης

Εάν κινδυνεύετε άμεσα, καλέστε το 100 (Ελληνική Αστυνομία). 

Διαβάστε Περισσότερα

Σεξουαλική

Νόμος περί σεξουαλικής παρενόχλησης για τους εργοδότες στην Ελλάδα; Τι λέει ο νόμος;

Με τον ελληνικό νόμο 4808/2021 κυρώθηκε η Σύμβαση 190 της ΔΟΕ για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, εισάγονται νέα προστατευτικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους και υποχρεώσεις συμμόρφωσης για τους εργοδότες.

Λογότυπο Safe Society σε καφέ χρώμα
Μάθε περισσότερα
Οικιακά

Πώς μπορώ να καταλάβω αν εγώ ή κάποιος κοντινός μου άνθρωπος επηρεάζεται;

Η αναγνώριση της βίας σε μια εταιρική σχέση δεν είναι εύκολη - ούτε για τους πληγέντες ούτε για τους ξένους. Γιατί δεν είναι πάντα φυσική. Ενώ η ενδοσυντροφική βία - ένας όρος που χρησιμοποιείται εναλλακτικά για την ενδοοικογενειακή βία - συχνά συνδυάζει πολλές μορφές βίας που ξεκινούν κυρίως με ψυχολογική κακοποίηση. Ως εκ τούτου, είναι ακόμη πιο σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι τα σημάδια της ψυχολογικής βίας.

Λογότυπο Safe Society σε καφέ χρώμα
Μάθε περισσότερα
Κάνοντας κλικ στην επιλογή "Αποδοχή όλων των cookies", συμφωνείτε με την αποθήκευση cookies στη συσκευή σας για να βελτιώσετε την πλοήγηση στον ιστότοπο, να αναλύσετε τη χρήση του ιστότοπου και να βοηθήσετε στις προσπάθειες μάρκετινγκ. Δείτε την Πολιτική Απορρήτου μας για περισσότερες πληροφορίες.
EN
GR