Χώρος εργασίας

Είδη σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι οπουδήποτε – στη δουλειά, στο σχολείο, στο δρόμο κ.λπ.– δεν αφορά απλώς το σεξ. Πρόκειται για ένα άτομο (τον παρενοχλητή) που είναι εχθρικό προς ένα άλλο άτομο (το θύμα) καταχρώμενο την εξουσία πάνω στο θύμα που κατευθύνεται στο φύλο του θύματος.

Δημοσιεύθηκε στις:
24 Οκτωβρίου 2022

Μέχρι σήμερα, παγκοσμίως υπάρχουν περισσότεροι άνδρες σε θέσεις εξουσίας από ό,τι γυναίκες, στις περισσότερες περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, ο παρενοχλητής είναι άνδρας και το θύμα γυναίκα. Αλλά και οι άνδρες μπορούν να είναι θύματα και οι γυναίκες μπορούν να είναι παρενοχλητές. Φυσικά, η σεξουαλική παρενόχληση συμβαίνει και στην κοινότητα των ομοφυλόφιλων, των λεσβιών, των αμφιφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ. Μπορεί επίσης να συμβεί μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Δύο τύποι σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας

Εχθρικό εργασιακό περιβάλλον

Αυτό το είδος σεξουαλικής παρενόχλησης μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους:

Σεξουαλικές προτάσεις ή υποτιμητικά σχόλια

Κάποιος με τον οποίο συνεργάζεστε σας κάνει στόχο ανεπιθύμητων σεξουαλικά υπονοούμενων ή εξευτελιστικών σχολίων, επανειλημμένων και ανεπιθύμητων αιτημάτων για ραντεβού, προσβλητικών χειρονομιών, προσβλητικών αγγιγμάτων, αστείων ή φάρσας, εκφοβιστικών συμπεριφορών ή πορνογραφικού υλικού. Η συμπεριφορά αυτή στρέφεται εναντίον σας λόγω της κατάστασης του φύλου σας (επειδή είστε γυναίκα, άνδρας ή τρανσέξουαλ). Τα αδικήματα αυτά πρέπει να είναι σοβαρά ή/και διαδεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι η παρενόχληση συμβαίνει αρκετά συχνά ώστε να επηρεάζει την ικανότητά σας να κάνετε καλά τη δουλειά σας Ή το επίπεδο της παρενόχλησης είναι τόσο άσχημο ώστε ακόμη και ένα περιστατικό είναι αρκετό για να επηρεάσει την ικανότητά σας να κάνετε καλά τη δουλειά σας.

Πρέπει επίσης να αποδείξετε ότι ο εργοδότης σας είναι υπεύθυνος για την παρενόχληση (είτε άμεσα είτε έμμεσα). Αυτό περιλαμβάνει τη συμπεριφορά των πελατών ή των πωλητών του εργοδότη σας. Για παράδειγμα, εάν ένας από τους συναδέλφους σας ή ένας συχνός πελάτης σας κάνει προσβλητικά σχόλια, πρέπει να δείξετε πώς ο χώρος εργασίας σας ευθύνεται για το γεγονός ότι επιτρέπει την κακή συμπεριφορά τους.

Παραδείγματα φανερής και συγκεκαλυμμένης ανάρμοστης συμπεριφοράς:
  • Επαναλαμβανόμενα κομπλιμέντα για την εμφάνιση ενός εργαζομένου
  • Σχολιασμός της ελκυστικότητας άλλων μπροστά σε έναν εργαζόμενο
  • Συζήτηση για τη σεξουαλική του ζωή μπροστά σε έναν υπάλληλο
  • Ρωτώντας έναν εργαζόμενο για τη σεξουαλική του ζωή
  • Κυκλοφορία γυμνών φωτογραφιών ή φωτογραφιών γυναικών με μπικίνι ή ανδρών χωρίς μπλούζα στο χώρο εργασίας
  • Κάνοντας σεξουαλικά αστεία
  • Αποστολή μηνυμάτων κειμένου ή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με σεξουαλικό περιεχόμενο
  • Αφήνοντας ανεπιθύμητα δώρα σεξουαλικής ή ρομαντικής φύσης
  • Διάδοση σεξουαλικών φημών για έναν εργαζόμενο, ή
  • Επαναλαμβανόμενες αγκαλιές ή άλλα ανεπιθύμητα αγγίγματα (όπως ένα χέρι στην πλάτη ενός εργαζομένου).

Παροχή λιγότερο ευνοϊκών συνθηκών

Ο άλλος τρόπος παρενόχλησης σε εχθρικό εργασιακό περιβάλλον είναι εάν ο εργοδότης σας παρέχει σε εσάς λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες απασχόλησης από ό,τι στους συναδέλφους σας διαφορετικού φύλου, απλώς και μόνο λόγω της ιδιότητας του φύλου σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διαδικασίες πρόσληψης που εισάγουν διακρίσεις, ωράρια, μισθούς, προαγωγές, ωράρια εργασίας, αναθέσεις εργασίας, παροχές αδειών διακοπών ή αναρρωτικών αδειών, αξιολόγηση της εργασίας, πειθαρχία και απόλυση (απόλυση).

Σεξουαλική παρενόχληση με αντάλλαγμα

Αυτό συμβαίνει όταν ένας προϊστάμενος ή κάποιος που βρίσκεται σε ανώτερη θέση εξουσίας από εσάς, σας ζητά ή απαιτεί σεξουαλική επαφή από εσάς με αντάλλαγμα εργασιακά οφέλη ή προαγωγές. Μπορεί να αποτελεί σεξουαλική παρενόχληση ακόμη και αν δεν είπατε "όχι". Αν νιώσατε ότι σας πίεζαν να έχετε σεξουαλική επαφή επειδή ντρεπόσασταν να πείτε όχι ή φοβόσασταν ότι θα χάσετε τη δουλειά σας ή φοβόσασταν ότι θα τιμωρηθείτε στην εργασία σας, τότε η σεξουαλική επαφή μπορεί να ήταν μια μορφή παράνομης παρενόχλησης.

Το φύλο σας δεν χρειάζεται να είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο σας επέλεξαν για αυτή την άδικη μεταχείριση, αλλά πρέπει να αποτελεί μεγάλο μέρος του λόγου που σας παρενόχλησαν.

Διαβάστε Περισσότερα

Ψυχολογική

Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τα θύματα να εγκαταλείψουν μια κακοποιητική σχέση;

Ως ξένοι, συγγενείς και φίλοι αυτές οι καταστάσεις είναι αρκετά απογοητευτικές. Πιθανότατα βιώνετε ένα μείγμα συναισθημάτων να φοβάστε για τον φίλο / συγγενή σας, αλλά και να σοκάρεστε για την αδυναμία τους και ίσως ακόμη και να θυμώνετε που σας λένε ψέματα. Διαβάστε παρακάτω για να κατανοήσετε το πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται το άτομο που σας ενδιαφέρει. 

Λογότυπο Safe Society σε καφέ χρώμα
Μάθε περισσότερα
Σεξουαλική

Νόμος περί σεξουαλικής παρενόχλησης για τους εργοδότες στην Ελλάδα; Τι λέει ο νόμος;

Με τον ελληνικό νόμο 4808/2021 κυρώθηκε η Σύμβαση 190 της ΔΟΕ για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, εισάγονται νέα προστατευτικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους και υποχρεώσεις συμμόρφωσης για τους εργοδότες.

Λογότυπο Safe Society σε καφέ χρώμα
Μάθε περισσότερα
Κάνοντας κλικ στην επιλογή "Αποδοχή όλων των cookies", συμφωνείτε με την αποθήκευση cookies στη συσκευή σας για να βελτιώσετε την πλοήγηση στον ιστότοπο, να αναλύσετε τη χρήση του ιστότοπου και να βοηθήσετε στις προσπάθειες μάρκετινγκ. Δείτε την Πολιτική Απορρήτου μας για περισσότερες πληροφορίες.
EN
GR